WERMUTH - VAURAMO
SUKUSEURA
Valitse
 
Sukuvaakuna
Sukuseuran hallitus perusti keväällä 2004 vaakunatoimikunnan, jonka tehtävänä oli hankkia seurallemme oma sukuvaakuna. Toimikunta lähetti neljälle heraldikolle otteita sukumme historiasta (sukukirjasta) ja tarjouspyynnön sukuvaakunan suunnittelusta. Heraldikkojen nimet oli saatu Suomen Heraldisesta Seurasta. Määräaikaan mennessä saimme kaksi vaakunaehdotusta, joista parhaaksi ja edullisimmaksi hallitus ja vaakunatoimikunta katsoi taiteiden lisensiaatti, heraldikko Tuomas Hyrskyn esityksen. Oheisena Hyrskyn suunnittelema vaakuna ja hänen kirjallinen selitys vaakunasta:

Halkoinen kilpi kuvaa suvun Karjalaista asuinseutua rajoineen. Rajaseutu on tuonut mukanaan usein tuhoa ja kylien polttoa, siitä liekkikoro. Musta miekka on ”vallanmiekka”, joka viittaa suvun kantaisään. Musta sen vuoksi että hänellekin koitui murhetta moisniekan toimestaan joutuessaan telkien taakse katovuosien veronkannon ongelmista. Kaksi hopearahaa kuvaavat hänen poikiaan, jotka joutuivat rajan taakse orjiksi ja ostettiin sieltä vapaaksi hopearahoilla. Kilven punainen ja hopea tulevat Karjalan vaakunasta. Kypäräkoriste; musta kotka kuvaa suvun alkujuuria Saksan Preussissa. Sukunimen alkumuodosta kertoo marunan lehvä.
Vaakuna rakenteen selostus
Sukuvaakuna on entisaikojen suvun ”tietokoneen kovalevy”, jolle on tallennettu suvun historiaa kuvina. Seuraavassa hieman lisäselvitystä vaakunan kuvioihin:
Miekka, nimismiehen ja poliisin tunnus, nykyisinkin poliisin virkamerkki on tyylitelty miekka.
Kotka, Saksan kansallislintu kuten Suomessa leijona. Wermuth sukua on löytynyt 1700 luvun vaihteesta mm. Preussista Brandenburgin alueelta. ”Meidän” Gottfridia ei ole kuitenkaan vielä löytynyt.
Wermuth-sukunimi, vermut = yrttiviini (entisaikojen lääkejuoma), ehkä jonkun esi-isämme ammatti on ollut saksassa Wermuthmacher (yrttiviinintekijä) siihen aikaan kun verottaja vaati henkilöiltä sukunimiä, ammatista tuli myös sukunimi joka lyheni aikaa myöten Wermuth`iksi (vertaa Schuhmacher = suutari).
Marunan lehvä (kotkan nokassa) oli vermut yrttiviinin tehoaine, hopeanhohtoisen lehvän malli on saatu kirjasta: Lesley Bremness Monipuoliset Yrtit sivu 51, Marunat, (koiruohot) Artemisia pontica.
Kypärä, ns. pistokypärä on porvarissäädyn tunnus. Kypäränkoriste (meillä kotka) oli turnajaisten aikaan vastustajan pelotukseksi ja mahtailuksi tarkoitettu koriste, useimmiten jokin eläinaihe.
Hopearahat ilmaisevat myös lukumäärää, sukutarinan mukaan kaksi sisarusta tuli Suomeen jäätyään Saksassa orvoiksi.

Vaakunan kuvioita voi myös tulkita myöhemmälle ajalle: Jouduimme lähtemään kaksi kertaa ”evakkoon” talvisodan ja jatkosodan jälkeen (kaksi rahaa, miekka ja liekehtivä raja). Samoista kuvioista: suvussamme oli kaksi pappia jotka olivat talvi- ja jatkosodassa Kannaksella rintamapappeina. Miekka on eri tiedekuntien promootioissa tohtorinarvon tunnus. Rahat voivat kuvata myös liiketoimintaa, rahan ansaitsemista: Matti oli kauppias ja suvussa oli useita räätäleitä ja eri aloilla toimivia liikkeenharjoittajia.

Vaakunaa tai kilpeä voi käyttää: tauluna, pöytälippuna, käyntikorteissa, T-paidoissa, isännänviirissä, syövytettynä tai kaiverrettuna lasi- ja hopeaesineisiin, exlibriksenä jne.

Nyt kun katsot sukuvaakunaamme niin montako mielenkiintoista tarinaa kerrot siitä lapsillesi, lastenlapsillesi ja ystävillesi. Sukuvaakunasta löytyy monta tarinaa.
Copyright 2005 | Lähetä palautetta